You are here

Oud-Ijzer

Oud Ijzer
Koper, lood en zink, en een herrezen kanaal

Oud ijzer, koper, lood en zink, en een verdwenen kanaal

Zet maar bij het oud ijzer, dat is niet mee van deze tijd! Zo begroef men vorige eeuw de Kempische vaart onder de IJzerlaan, zodat een bloeiende wijk nabij den Dam en het Oude Merksem letterlijk werd drooggelegd.  Het was een plek waar hard gewerkt en hard gefeest werd. Waar vaak geschipperd moest worden tussen stad en kanaal en waar  binnenschippers en walbewoners mekaar vonden. Markante figuren meerden er aan, en vonden er niet alleen een frisse pint maar ook een warme volksbuurt. Om de verhalen van de wijk te doen herleven organiseerden we vijf jaar geleden de vertelwandeling 'Oud Ijzer' waarbij de geschiedenis werd verteld aan de hand van de belevenissen van IJzeren Frank, een man van twaalf stielen en dertien ongelukken. 

Oud ijzer, koper, lood en zink, en een herrezen kanaal

Intussen is de buurt opnieuw radicaal veranderd. De brug van de Ijzerlaan waarover zoveel auto's raasden werd de brug intussen afgebroken en zelf bij het oud ijzer gezet. Op de plaats van de Kempische vaart werd opnieuw water aangelegd. Ijzeren Frank zou zich er opnieuw thuisvoelen, want de buurt wordt zo weer een plek waar het goed toeven is. Om dit te vieren hebben we de vertelwandeling 'Oud Ijzer' helemaal herwerkt, zodat u kan ontdekken hoe geschiedenis en toekomst van de wijk in elkaar overvloeien. 

 

Tijdens het festival Wintervuur' kan je individueel deelnemen aan de wandeling 'Oud ijzer'. Kijk op: http://www.wintervuur.be

Daarnaast is de wandeling ook beschikbaar voor privégroepen: http://www.ghostwalk.be/gwdrupal/nl/voor-groepen

prijs per persoon: 
€ 8.00
startlocatie: 
Joossensgang, Antwerpen Dam
eindlocatie: 
Joossensgang, Antwerpen Dam
taal: 
Nederlands
duur: 
90 min.
aantal km: 
3.00 km
toegankelijk voor rolstoel: 
ja